Müller Cecília elárulta, mit gondol a 3. oltásról és kiknél tartja indokoltnak

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – mondta el az országos tiszti főorvos a közmédiának kedden.

A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánljuk – jelentette ki Müller Cecília a közmédiában. Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak – mondta az országos tiszti főorvos.

Hozzátette: az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében az EESZT oldalán foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben – emelte ki.

Megjegyezte: a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben húsz százalékkal emelkedtek, és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban.

Nincs kétség afelől, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet”, és ez okozza majd a megbetegedések nyolcvan-kilencven százalékát.

Müller Cecília hozzátette, hogy az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: MTI)