Meghalt Grétsy László! Kiderült, hol és milyen körülmények között hunyt el:

Néhány héttel 92. születésnapja előtt elhunyt Grétsy László, a nyelvművelés kiemelkedő alakja.

Blankó Miklós nyelvész megemlékezésében azt is elárulta, a nyelvészprofesszor álmában halt meg.

“Decemberben még együtt ebédeltünk, néhány napja telefonon beszéltünk. Ma, a magyar kultúra napi eseményünk előtt kaptam a hírt: elhunyt Grétsy László tanár úr, mesterem, atyai jóbarátom.

A Teremtő rendezhette így: saját otthonában, álmában ment el, néhány héttel 92. születésnapja előtt.

14 órakor az Anyanyelvápolók Szövetsége közösségének bejelentettem a fájó hírt, és egy percben megemlékeztünk róla” – írta bejegyzésében.

Grétsy László Budán született 1932. február 13-án, de Pestszenterzsébeten nőtt fel. Tisztviselő apja a második világháború után elveszítette állását, s több foglalkozást is kipróbált, hogy megéljen a család.

A nyelvi játékokkal szívesen foglalkozó, írói pályára készülő Lászlót – aki atletizált, zenét tanult és első osztályú sakkozó is volt – 1950-ben vették fel a budapesti bölcsészkar magyar-történelem szakára.

A nyelvtudomány mellett Pais Dezső szemináriumainak hatására kötelezte el magát, és miután diplomájának megszerzése után hároméves aspirantúrán vett részt, 1960-ben a szóhasadásról írott munkájával kandidált, a jelenség elnevezése is az ő leleménye.

1954-ben lett az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, majd 1958-ban főmunkatársa, 1971-ben Lőrincze Lajos utódaként átvette a magyar nyelvi osztály vezetését. 1987-ben az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán a magyar nyelvtudományi tanszék vezetője lett, innen ment nyugdíjba 1998-ban.

Számos tisztséget viselt, 1987-től a Magyar Televízió nyelvi bizottságának társelnöke, 1993-96 között elnöke, 1989-től az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára, majd alelnöke, 1994-től ügyvezető, elnöke.

1992-ben megválasztották az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé, 2006-ban tiszteletbeli elnökévé.

Nyugodjék békében.

(Kiemelt kép: MTI – Czimbal Gyula)