Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, nem lesz gyermekfelügyelet a bezáró óvodákban és iskolákban, arra is kitért, mi lesz az érettségivel

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az Operatív Törzs március 5-i, pénteki tájékoztatóján több fontos dologra is választ adott.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azt már csütörtökön bejelentette, hogy az óvodák és az általános iskolák március 8-tól bezárnak és egészen a tavaszi szünet végéig, április 7-ig zárva tartanak.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában azt közölte, hogy a bölcsődék egyelőre nyitva maradnak. Adódott azonban a kérdés, hogy lesz-e felügyelet az óvodákban és az általános iskolákban, a szülők akik dolgoznak, ott tudják-e hagyni a gyerekeket.

Maruzsa Zoltán ezzel kapcsolatban közölte:

“Sem az óvodákban, sem az iskolákban nem szervezünk gyermekfelügyeletet. A cél ugyanis egy rövid, de hatékony időszaknak a beiktatása. Nem egy több hónapos leállásra készülünk, így ha gyermekfelügyelet címén tele lennének az intézmények, az nem lenne hatékony. Ezért mindenkinek a megértését és türelmét kérünk”.

A köznevelésért felelős államtitkár azt is hozzátette, hogy a gyermekek és a tanulók étkeztetését biztosítani kell, így az ételek elvitelre és kiszállításra viszont lesz mód.

Maruzsa Zoltán közölte, az óvodákban rendkívüli szünet lesz március 8-tól április 7-ig.

Az általános iskolákban március 8-tól 31-ig digitális oktatásra térnek át, utána pedig a tavaszi szünet veszi kezdetét. Az első tanítási nap április 7-én lesz.

A középiskolák és az egyetemek, főiskolák működésében azonban nem lesz változás az eddigiekhez képest, ott eddig is digitális oktatás zajlott. Maruzsa Zoltán szót ejtett az érettségi előtt álló diákokról is.

Hangsúlyozta: az érettségi meg lesz tartva, erre illetve a szakmai vizsgákra egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretein belül van lehetőség készülni.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!