Tisztázta a rendőrség: nagy hiba, ha ködben így vezetsz! Ezt felejtsd el!

“Ugye mennyire bosszantó, amikor ködben hirtelen egy kivilágítatlan jármű jelenik meg előtted, és ezért fékezésre (vagy rosszabb esetben más elhárító manőverre) kényszerülsz?

Sajnos ez nem ritka jelenség a késő őszi, illetve téli időszakban. Ennek a veszélyes közlekedési szabályszegésnek az előtted haladó sofőrön kívül legtöbbször egy „társtettese” is van:

Az automata fényszóró kapcsoló, mely alaphelyzetben éppen a vezetési komfortot hivatott javítani.

Ez a kapcsoló gondoskodik arról, hogy a tompított fényszóró a külső fényviszonyoknak (fényerőnek) megfelelően be- illetve kikapcsoljon.

Az automata világításnak van ugyanakkor egy nagy hátránya: kizárólag azt ismeri fel, hogy világos van, vagy sötét, azt viszont nem, hogy jók-e a látási viszonyok, avagy köd korlátozza a kilátást!

Márpedig utóbbi igen nagy problémát jelent, hiszen könnyen súlyos kimenetelű utoléréses baleset forrása lehet.

Mert ha nappal ködben, automatikus fényszórókapcsolót használva autózunk, akkor az autónk hátulról nincs kivilágítva, ezáltal a mögöttünk haladók részéről nehezen, vagy egyáltalán nem látható!

Ezért mindenképpen azt javasoljuk: KÖDBEN KAPCSOLD LE AZ AUTOMATA VILÁGÍTÁST!

Válts helyette tompított fényszóróra, valamint ködlámpára – amint azt a KRESZ is szabályozza” – írja a Rendőrség baleset-megelőzési oldala a Facebookon.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!