A világhírű divattervező, az egyik legismertebb márka alapítója is a világjárvány áldozata lett: vasárnap hunyt el

A világjárvány a legnagyobbakat sem kíméli. Most vasárnap a 81 éves világhírű japán divattervező, Kenzo Takada esett áldozatul a fertőzésnek.

A felsőkategóriás Kenzo márkát megalapító divattervező az 1980-as években vált híressé a nyugati öltözéket keleti vonásokkal megújító, választékos és kifinomult konfekciódarabjaival.
Bár Japánban – az Oszaka melletti Himedzsiben – született, csaknem egész divattervezői karrierje Párizshoz kötődik.

Utóneve, a Kenzo világszerte ismert divatmárka lett. Kenzo Takada (japánosan: Takado Kenzo) hazájában elvégezte a Bunka Gakuen híres divatiskolát, pályáját stylistként egy tokiói áruházláncnál kezdte.

Huszonöt évesen, 1964-ben érkezett hajóval Franciaországba. Csak rövid időre akart Párizsban marad, aztán végül odaköltözött. Az első női kollekcióját 1970-ben mutatta be, majd 1983-ban az első férfi kollekcióját is elkészítette. 1988-ban pedig saját parfümöt dobott piacra Kenzo Kenzo néven. Az utónevét viselő divatházat 1976-ban alapította.

Takada 1993-ban eladta a márkát Bernard Arnault milliárdos luxusipari konszernjének, az LVMH-nak, és 1999-től végleg visszavonult az üzleti élettől, és egyebek közt a festészetnek hódolt. Tíz évvel később kétmillió euróért elárvereztette 1300 darabból álló műgyűjteményét.

Nyugodjon békében.

(Forrás: MTI)