Zacher Gábor kerek perec kimondta az újranyitást illetően: “Nem az várható, hogy egyszer csak kinyílnak az ajtók, aztán…”

Szerda reggel Zacher Gábor toxikológus, aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik, az ATV Start című műsor vendége volt, és az interjúban rengeteg fontos és érdekes dolgot mondott.

A közismert orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárvány idején Magyarországon az 50 éves, elhízott, magas vérnyomással küzdő férfiak nagyobb arányban kerülnek lélelegeztetőgépre és halnak meg.

Zacher Gábor kiemelten fontosnak tartja, hogy az elhízásról szó essék, hiszen Magyarország a negyedik legelhízottabb ország. Nem győzi mondani a betegeinek, hogy a túlsúly mindenféle betegségnél, köztük a daganatos megbetegedéseknél is magasabb rizikófaktorral bír, és ez az alapvetés a koronavírusra is igaz.

A toxikológus arról is beszélt, hogy már mindkét oltását megkapta, semmilyen utóhatást nem érzett. Voltak olyan kollégái, akiknél jelentkeztek mellékhatások, de mint mondta, hogy ez nagyon egyéni reakció.

Az enyhítéssel kapcsolatban hangsúlyozta: mindenképp meg kell várni a kellő átoltottságot ahhoz, hogy fokozatosan lehessen nyitni.

“Ha elértük a megfelelő átoltottságot, csak akkor lehet szakmai szempontból a nyitás mellett voksolni. Azt is csak fokozatosan. Szóval nem az várható, hogy egyszer csak kinyílnak az ajtók, aztán hajrá, mindent lehet. Ez akár több hónapot is igénybe vehet. Ez persze az emberek türelmét és pszichés állapotát is nagyon komolyan érinti” – mondta Zacher Gábor.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: MTI – Czeglédi Zsolt)