Jön az újabb megszorítás: ez a járulék is jelentősen emelkedik, nincs megállás!

A NAV október 12-én publikált tájékoztatója alapján 2023-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 9600 forintra emelkedik a jelenlegi 8400 forintról, egy napra vetítve pedig 320 forint lesz a fizetendő a mostani 280 forint helyett.

Jövő évtől tehát azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva megszűnik a munkaviszonyuk, 1200 forinttal többet kell fizetni havonta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye alapján.

A belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie, ha valamilyen oknál fogva – például munkahely elvesztése – megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra.

Ezután passzív jogon még maximum 45 napig élhet a biztosítás – írja ezzel foglalkozó cikkében a 24.hu.

A portál emlékeztet: 2020. júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, durva következmény lép életbe:

Abban az esetben az adott személy nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást.

Ebben az esetben a NEAK érvényteleníti a magánszemély társadalombiztosítási azonosító jelét (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

Ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt: részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól.

(Kép: Pixabay)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!