Szlávik János elárulta: számít-e a fertőzésnél, kinek milyen a vércsoportja

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa péntek délelőtt a Kossuth Rádióban több lényeges információt is elárult.

A vércsoportokkal kapcsolatban a főorvos hangsúlyozta: “a koronavírus-járvány nem válogat a vércsoportok között, teljesen mindegy, hogy kinek milyen a vércsoportja. Egy-egy típusnál csökkenhet az esélye a fertőzöttségnek, de ez rendkívül minimális” – közölte.

Az oltásról szólva a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy: “a 65 év feletti betegek abszolút veszélyeztetettek és elsőbbséget élveznek, bármelyik oltást el kell fogadni. Az oltási sorrendben minden krónikus beteg előnyt élvez. Ha valaki nem fogadja el a felkínált védőoltást, akkor hátrébb kerül. Ezáltal biztosan később fogják beoltani, de hogy mennyivel, az attól függ, hogy mennyi védőoltás érkezik” – mondta el Szlávik a Kossuth Rádióban.

Az ATV Start című műsorában a főorvos figyelmeztetett: a helyzet nagyon súlyos. A brit mutáns okozza azt, hogy a betegség halálosabb, mint a korábbiak. Pontosan nem tudják, mennyivel, de akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint a korábbi vírusmutánsok. Ráadásul jobban terjed és fiatalabbakat fertőz meg a brit variáns.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!