Szijjártó Péter: “Kikérjük magunknak, hogy egyesek Brüsszelben azt gondolják, hogy a magyar emberek nem elég érettek ahhoz, hogy…”

Szijjártó Péter üdvözölte a gázársapka bevezetésére vonatkozó brüsszeli javaslat visszavonását, mondván, hogy az az orosz gázszállítások leállításával, s ezáltal a magyar energiabiztonság derékba törésével járt volna.

A többi friss brüsszeli javaslat kapcsán a külügyminiszter kiemelte: az energiafelhasználás visszaszorítását csak önkéntes alapon, az energetikai adókivetéseket pedig nemzeti keretekben támogatja a kormány.

“Azt szeretnénk, ha csak olyan európai javaslatok születnének, amelyek valójában fizikai, ténybeli, s nem valamiféle politikai vagy ideológiai kérdésként kezelik az energiaellátást” – szögezte le.

Az Európai Parlamentben megszavazott Magyarország-jelentéssel kapcsolatban kijelentette: az EP “jól fizetett képviselői” jobban tennék, ha “mindenfajta igaztalan vádak ismételgetése” helyett a valós európai problémákkal foglalkoznának.

Például azzal, hogy hogyan segítsenek az embereknek, miután a szankciók nyomán háromszorosára-négyszeresére emelkedtek az energiaárak.

“Kikérjük magunknak, hogy egyesek Strasbourgban meg Brüsszelben azt gondolják, hogy a magyar emberek nem elég érettek ahhoz, hogy döntést hozzanak a saját jövőjükről” – mondta.

A tárcavezető a paksi bővítésről szólva hangsúlyozta, hogy az EU világosan kimondta, hogy a nukleáris energia békés célú felhasználása nem esik semmilyen korlátozás alá.

“Látjuk, hogy vannak mindenfajta törekvések, hogy kis botokat dugjanak a küllők közé, de aki a magyarországi nukleáris beruházást hátráltatja, az szembemegy az európai szabályokkal és megsérti a mi nemzeti szuverenitásunkat is” – figyelmeztetett.

Itt a sajtótájékoztató egy fontos részlete videón is:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)