Leleplezték, mennyi hálapénzt fizetnek a szülésért Magyarországon: meghökkentő adatok kerültek napvilágra

Riasztó és szomorú adat került nyilvánosságra, melyből kiderül, egy szülés után nem kevés hálapénzt fizetnek az orvosoknak az esetek több mint kétharmadánál.

A szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege pedig 111 ezer forint. Erre mutat rá az Ígyszültem.hu, a K-monitor és az EMMA Egyesület közös felmérése – olvasható a 24.hu oldalán.

A felmérésből az is megtudható, hogy a hálapénz kifizetésére az esetek 97 százalékában a szülés után kerül sor. Illetve az is számít, az ország mely pontján születik a gyermek.

Míg a közép-magyarországi régióban a szülések 76 százalékánál fizetnek hálapénzt, a Közép-Dunántúlon csak 48 százalék ez az arány.

A hálapénzt az esetek 88 százalékában az orvosoknak fizetik, de az esetek 60%-ában a szülésznők is kapnak borítékot.

A kutatásban arra is választ kerestek, hogy miért fizetnek hálapénzt. A leggyakoribb válasz a saját orvossal / szülésznővel való szülés volt (55 %), a második leggyakoribb pedig a hála (45,5 %). A válaszadók 38 százaléka azért fizetett, hogy a szülésznő vagy az orvos a várandósság alatt is elérhető legyen. A válaszadók csaknem 30% százaléka több figyelmet, 25 százaléka a szülési igényeinek figyelembe vételét (pl. mesterséges beavatkozások elkerülése), 22,5 százaléka magasabb minőségű ellátást, 15 százaléka pedig jobb körülményeket várt a hálapénzért cserébe – olvasható a K-Monitor által közzétett felmérésben.

Beszédes adatok ezek és kérdés, hogy jövőre, a hálapénz betiltásával mennyire fog kiveszni a hálapénz intézménye a szülések esetében.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép forrása: MTI)