Az aneszteziológus elárulta, micsoda szörnyűség történhetett Szilárddal az utolsó órákban

Suhajda Szilárd haláláról több vérfagyasztó feltevés is napvilágot látott.

Klein Dávid több alkalommal is Szilárd mászótársa volt, ő maga is rengeteg expedícióban vett részt.

Óriási tapasztalattal rendelkezik, ezek alapján neki is van egy drámai elmélete Szilárd haláláról, amit ide kattintva olvashatsz.

Ide kattintva pedig kiderül, milyen mellbevágó dolgot mondott az a mászó, aki utoljára látta élve Szilárdot.

Kollár Lajos expedícióvezető szerint Szilárd az agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végezhetett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el.

Nem vissza a Hillary-lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, és lezuhant”.

A TV2 Mokka című műsorának vendége volt Dr. Farkas Kitti aneszteziológus, aki elárulta, mi történhetett Szilárddal az utolsó órákban:

„Azt tudnunk kell, hogy a szervezetünk legjobban tengerszint magasságán működik, körülbelül egy atmoszférán, nyomáson.

Ez az a nyomás, ami elég ahhoz, hogy a tüdőnkben a kis alveolusokba megfelelő oxigén koncentráció kerüljön. Ahogy emelkedik tengerszint felett a magasság, ritkul a levegő, tehát az oxigén mennyisége egy adott térfogatú levegőben kevesebb és alacsonyabb nyomású.

Természetesen a szervezetünk mint minden extrém helyzetre próbál kompenzálással válaszolni, megemeli a szívritmusunkat, megemeli a légzésszámunkat, tágulnak az erek.

Viszont ennek a kompenzációs lehetőségnek akut helyzetben van egy határa… Egy ilyen akut helyzetben, pláne a halálzónában – tehát 8000 méternél, azt, hogy valaki ezt oxigénpalack nélkül csinálja meg, az maga a csoda!” – magyarázta a szakértő, aki arról is beszélt, fel lehet-e épülni az oxigénhiányos állapotból.

„Az agyszövet az, amely az oxigénhiányra nagyon érzékeny, mert ha anoxia éri őt – azaz teljes oxigénhiány – akkor az idegsejtek nem képesek pótlódni.

Úgyhogy igazából az agy túlélési ideje az, ami meghatározza azt, hogy egy ilyen oxigénhiányos állapotból fel tud-e épülni valaki.”

Itt meghallgathatod Dr. Farkas Kitti intenzív terápiás szakorvos teljes beszámolóját, érdekes és megrendítő:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!