Klein Dávid, Szilárd korábbi mászótársa nem köntörfalazott: „Ki kell mondani, hogy…”

Szinte minden magyar azért szurkol, hogy a mentőcsapat minél előbb felérjen, és még életben találja Suhajda Szilárdot.

Talán reményre adhat okot, hogy a hegymászóért egy rendkívül profi, tapasztalt serpákból álló csoport indult el.

Köztük van az a serpa is, Gelje, aki már rengeteg mászó életét mentette meg. Legutóbb épp most tavasszal volt egy sikeres mentése, ide kattintva láthatsz egy videót a mentésről.

Ide kattintva pedig megtudhatod, hogy Szilárd felesége milyen új információkat osztott meg férje mentéséről, most az éjjel.

hirado.hu portálnak megszólalt Klein Dávid is, aki korábbi alkalmakkor Suhajda Szilárd mászótársa volt. Elmondta, mit érez az ember 8000 méter magasságban:

„Az embernek a túléléshez oxigénre van szüksége. Nyolcezer méter felett ez a létfontosságú molekula csak harmadakkora mértékben áll rendelkezésére, mint normális körülmények között.

A gondolkodás beszűkül, esetlegessé válik, térben és időben a mászó nehezebben helyezi el magát, a mozgása drasztikusan lelassul.

A tér- és időérzékelése leromlik, a látótere beszűkül, a hőháztartás és a keringési rendszer felborul, az emésztés leáll, nem beszélve a tüdő- és agyi ödéma kialakulásának veszélyéről” – árulta el.

Klein Dávid egyben hangsúlyozta: „Minden egyes megtett méter rengeteget számít.

Ha valaki olyan magasan van, ahol most Szilárd, nagyon másképpen érzékeli a fiziológiai elváltozásokat, mint aki épphogy nyolcezer méteren tartózkodik” – közölte a profi hegymászó.

Klein Dávid nem köntörfalazott arról sem, mire számít: „Ki kell mondani, hogy ez a mentés illetve keresés, ami Szilárdért elindult, túlnyomórészt inkább keresés. Ezt érdemes beismerni.

Nagyon kis esély van rá, hogy életben van. Én személy szerint még nem találtam rá precedenst, hogy valaki ebben a magasságban ilyen hosszú ideig túlélt volna.” Ám még hozzátette:

“Az egyetlen dolog, ami szerintem bizakodásra adhat okot, hogy a fiziológiai elváltozások, bár nehezen visszafordíthatók, nagyon lassan játszódnak le a szervezetben” – csillantotta meg mégis a remény halvány sugarát a hegymászó.

Maga Szilárd sem adja fel soha. Itt láthatod, mi mindent túlélt már:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: MTI – Mohai Balázs)