Elhunyt Silvio Berlusconi. Kiderült halálának pontos ideje is:

86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök – írja a BBC. Berlusconi a milánói San Raffaele kórházban halt meg.

Ő volt a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Három alkalommal töltötte be ezt a tisztséget: 1994– 95-ben, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig.

Technikailag ez négy periódusnak számít, mert kormányátalakítás után – ahogy ez kormányával 2005-ben történt – a régi-új kormánynak ismét fel kellett esküdnie a bizalmatlansági szavazást követően.

Alapítója és főrészvényese a Fininvest cégnek, amelynek főbb tevékenységi körébe tartozik a média és az üzleti világ, s amely három televíziós csatornát birtokol.

Ezek együtt az olasz tévépiac majdnem felét teszik ki. 1986 óta elnöke az AC Milan labdarúgóklubnak, amely ezen időszak alatt több nemzeti bajnokságot és kupát, valamint nemzetközi tornát nyert.

A Forbes magazin szerint 11 milliárd amerikai dollárra rúgó vagyonával Olaszország egyik leggazdagabb embere volt.

Politikai karrierje nagyon gyorsan ívelt felfelé. Az 1994. márciusi választásokon három hónappal alapítása után a Forza Italia többséget szerzett, Berlusconit kinevezték a minisztertanács elnökévé. Kormánya azonban néhány hónap múlva a belső ellentétek miatt megbukott.

Az 1996-os általános választásokon ismét harcba szállt a miniszterelnökségért, de Romano Prodival szemben vereséget szenvedett. A következő öt évben a parlamenti ellenzék vezetőjeként dolgozott.

2001-ben legyőzte a balközép jelöltjét, Francesco Rutellit, aki pedig Róma főpolgármestere volt. Berlusconi három kormánya a 2001 és 2006 közötti öt évig maradt hatalmon, ami rekord az Olasz Köztársaság történetében.

2008-tól 2011-ig ismét ő volt a miniszterelnök.

Silvio Berlusconi hétfőn hunyt el a milánói San Raffaele kórházban.