Mától nyitnak a boltok, szolgáltatások, ám vannak kivételek: kiderült, mi lesz az éttermekkel, szállodákkal, mehetünk-e Ikeába

Orbán Viktor tegnapi bejelentését követően mától kinyithattak az üzletek és szolgáltatások és a kijárási tilalom is későbbre tolódott. Az üzletek este 21.30-ig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig csak 22.00-tól veszi kezdetét.

Új szabály, hogy az üzletekben átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat az adott bolttérben. Az üzletekre ilyen szempontból ez az egységes szabály lesz érvényben, függetlenül attól, hogy egy plázában vagy egy kis utcában van-e az adott bolt. A 10 négyzetméteres szabályt minden üzletnek be kell tartania.

Mint már írtuk, az üzletekkel együtt a szolgáltatások is kinyithatnak: például a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök is fogadhatnak vendéget.

Mi lesz az éttermekkel és a szállodákkal? Az előbb ismertetett szabályok ugyanis rájuk nem vonatkoznak.

Az éttermek, vendéglők továbbra sem működhetnek normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben, csak elvitelre és házhoz szállításra adhatnak ételt, a vásárlók pedig ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be a vendéglátóhelyiségekbe.

A szállodák szintén nem fogadhatnak vendéget kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Nem minden üzlet nyit ki április 7-ével. A magyarok egyik kedvenc üzletlánca, az Ikea például az alábbi közleményt posztolta a közösségi oldalára: “Kedves vásárlónk! Jelenleg felkészítjük áruházainkat arra, hogy a lehető legbiztonságosabban megnyissuk azokat. Hamarosan tájékoztatunk arról, hogy mikor, milyen biztonsági intézkedésekkel nyitjuk meg áruházainkat. Köszönjük a türelmet.”

A bútoráruházak közül viszont például a Möbelix már szerdától várja a vásárlókat.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!