Brutális expedícióra vállalkozott Klein Dávid: ezt a 20 éve érintetlen csúcsot akarja meghódítani

Klein Dávid szívében még tombol a gyász barátja és mászótársa, Suhajda Szilárd miatt.

A hegymászó azonban most egy nagy útra indult, hogy meghódítson egy olyan csúcsot, ami évtizedek óta szinte érintetlen.

Ám előtte még elmondta, hogy szerinte mi okozta Suhajda Szilárd tragikus halálát, ide kattintva kiderül.

Most azonban már – beszámolója szerint – Pakisztánban van.

Megérkezett Pakisztánba Klein Dávid és társa, Kerekes Bence, akik a Hindukus hegység  7708 méter magas csúcsát szeretnék meghódítani. Így ír erről Dávid naplójában:

“Végre-valahára felbőgnek repülőnk motorjai: elindultunk. Zavarral, gyásszal, haraggal, várakozásokkal, szeretettel, izgalommal telve és túltervelve.

A BWT Hindukus Expedíció célja felé, a pakisztáni-afgán határvidékre, ahol a madár se jár, ahol az igazi, Nagybetűs Kalandok várnak, ahol 25 évvel ezelőtt beleszerettem az expedíciós hegymászásba.

Bencével, akit nem ismerek, de ennyi év után már bízom a megérzéseiben. Bencével, aki egyszer megkérdezte tőlem, milyen eszközt használjon egy mászóútban, amit történetesen ismertem, és én – mert ilyen hanyag tudok lenni – nem válaszoltam.

Aztán padlót fogott. Sosem hánytorgatta fel. Bencével, aki négy ujjával fizetett azért, hogy ne csak erős és tehetséges mászó legyen, de bölcs is.

Nem érzem, hogy félnék az ismeretlentől: az ismeretlen hegytől, amin 20 éve nem járt expedíció, az ismeretlen társtól. Azt érzem, hogy érzékeny állapotban szaladok a hegy felé, mint a fiatal szerelmes és menekülök a hegy felé, mint egy szökevény.

Minden történést, ízt, színt, pillanatot felfokozottan élek át. Odabent. Idekint hordókat pakolok, beszélgetek, csobogok tova az expedíció hömpölygő folyamat-folyóján” – kezdte a beszámolót Dávid, majd így folytatta:

„Partot érünk” egy kicsinykét Iszlámábádban – két magyar hegymászó, két 20 kg körüli kézipoggyász és 7 óriási málha – intézkedünk, fontoskodunk, majd hömpölygünk tovább: kisbusszal.

Mardan, Bathkela, Dir, a Lovari-hágó (alatt egy új, 10 km-es alagút), „csekpontok”, katonai felvezetés, újabb és újabb poros falvak és kisvárosok, dudaszó, út közepén flangáló tehenek.

Mindent érzek. Mert érző, eleven, élő lény vagyok. De túl mindenen – színeken, kalandon: túl az expedíciózás szeretett forgatagán – egyre csak arra gondolok, aki már nem érző, nem eleven.

„A BWT Hindukus Expedíció (2023) két hegymászója május 29-én indult útnak Ferihegyről, május 30-án érték el Iszlámábádot és 31-én érkeztek meg Csitrál megyébe, az afgán határ közelébe.” – írta közösségi oldalán vezetett naplójában Klein Dávid.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: Klein Dávid Facebook oldala)