Biciklisek figyelem: brutális, akár 300 000 Ft összegű bírságot is fizethetünk, ha hibázunk

A balesetek megelőzése érdekében az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, a sebességkorlátozás betartása. Lakott területen belül negyven, lakott területen kívül biciklis sisak nélkül szintén negyven, sisakkal már ötven km/órával lehet haladni. Kerékpárúton harminc, gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel legfeljebb húsz km/óra a megengedett sebesség. Azokban az esetekben, amikor a járdán is lehet kerékpárral közlekedni, legfeljebb tízzel lehet haladni

Az sem mindegy, hol teker a bringás, ugyanis ahol van felfestett kerékpársáv vagy kijelölt kerékpárút, ott kötelezően ezen kell haladni. Csak ott tekerhet az ezzel párhuzamos úton, ahol ezt felfestett biciklis nyom (sárga biciklis piktogram) jelzi. Ezeken a sávokon más, nagyobb és sok esetben gyorsabb járművekkel is osztozni kell.

A legkisebb helyszíni bírság 5 ezer forint, a legnagyobb 50 ezer forint, leggyakrabban a bicikli irányváltoztatására vonatkozó szabályokat szegik meg illetve hiányos a jármű kivilágítása.Ha fél éven belül kétszer büntetnek meg, akkor akár már 70 ezres bírságot is kiszabhatnak ránk.

Ha szabálysértést követünk el, abban az esetben a rendőrség dönt első fokon, esetleges jogorvoslat esetén pedig a bíróság fog dönteni, ebben az esetben a bírság akár elérheti a 300 ezer forintot is.

A KRESZ alapján a kötelező felszereléseknek meg kell lenni a kerékpáron, ezek pedig a következők :

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: hirzona24.com, Wikipedia)