A serpa elmondta, amiről mindenki más hallgat: megtaláltuk Szilárd sátrát, benne pedig….

Az emberek még most alig tudják felfogni a szombati hírt: eredménytelenül zárult Suhajda Szilárd keresése.

Sokan keresik a választ a miértekre, bár Szilárdot ezzel már nem hozhatják vissza.

Megszólalt egy orvos is, aki elmondta, milyen szörnyűségeken mehetett keresztül Szilárd a haláltusája során, ezt ide kattintva olvashatod.

Ide kattintva pedig megtudhatod, hogy mi Klein Dávidnak, Szilárd korábbi mászótársának a vérfagyasztó feltevése Szilárd halálával kapcsolatban.

Eddig azokkal a serpákkal, akik részt vettek a mentőexpedícióban csak Suhadja Szilárd felesége és az expedíció vezetője, Pintér László beszélt.

Világgazdaságnak azonban sikerült elérnie Mikel serpát, a mentőexpedíció egyik tagját.

“Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét” – mondta. Majd arról is beszélt amit eddig nem lehetett tudni:

Kiderült, hogy rábukkantak Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

Arra kérdésre, hogy a mentőexpedíció tagjai milyen állapotban vannak, úgy válaszolt, hogy ő és a barátja, Gelje serpa – aki szintén vele volt akkor, mikor lapunk munkatársával beszélt – jól vannak, de nagyon fáradtak.

Ez persze érthető, hiszen Mikel és Gelje serpa szűk 20 óra alatt jutott fel 8800 méteres magasságba, miközben ez normál körülmények között négy teljes nap. A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztó terhelés.

Ők ketten világklasszis serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le (erről videó is készült) egy haldokló mászót, Mikel pedig részt vett a hegymászólegenda, Carlos Soria mentésében, aki szintén a napokban törte el a lábát 7000 méter fölötti szinten – írja a Világgazdaság.

“Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – mondta el a lapnak Mikel serpa.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: Suhajda Szilárd Facebook oldala)