A jegybanki aranytartalék tízszeresét rejtheti a Börzsöny: hatalmas értékről lehet szó

1000-1000 tonna termésarany és termésezüst lehet a föld alatt – írja a Világgazdaság. A lap szerint a szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, amely terveit és számításait tavaly elküldte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), azt kérve, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot.

A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, a Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában. A beadvány szerint

A nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba

A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet, geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma, de most nincs rajta egyetlen hatályos érckutatási terület sem – derül ki a cikkből.

“Összehasonlításképpen a Magyar Nemzeti Bank aranyállománya körülbelül 100 tonna. A szakember hozzátette: a kitermelés, a két-három évnyi engedélyeztetést beleértve, nagyjából 14 évet jelent, körülbelül 1 milliárd eurós beruházás mellett, viszont nagyjából 50 milliárd eurós bányászati potenciállal bír, ami a pesszimista számítások szerint is 38 milliárd euró – adózás utáni – nyereséget jelent” – hangzott el az InfoRádióban.  

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI, InfoRádió)