Varga Mihály jó hírt közölt: jövőre is biztosan lesz nyugdíjemelés, íme a részletek

2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet.

Év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben tud majd beszámolni, de emelés biztosan lesz – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Idősek Tanácsának csütörtöki ülésén.

2010-hez képest a nyugdíjak átlagos összege 70 százalékkal, a vásárlóereje 20 százalékkal nőtt, a tervezettnél gyorsabban tudták visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat is, és 2017 óta idén már negyedik alkalommal fizetnek nyugdíjprémiumot is.

A háború és a szankciók hatására előállt helyzet azonban jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, ugyanakkor vannak célok, amelyeket nem szabad feladni.

Továbbra is ragaszkodnak a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért idén három lépcsőben 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat – mondta Varga Mihály.

A miniszter az idősek tanácsa tagjaihoz szólva megköszönte, hogy meglátásaikkal, tanácsaikkal segítik a kormány munkáját, az elmúlt években tett nem anyagi jellegű javaslataik ugyanis épp ugyanolyan fontosak, mint a nyugdíjkérdés.

Ezért arra bíztatta a tanács tagjait, hogy továbbra is éljenek bátran a véleményezés lehetőségével.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kiemelte: a kormány intézkedései nemcsak egy-egy szűk életkorra koncentrálnak, hanem nemzedékeken átívelő módon gondoskodnak a társadalom újratermeléséről, a hagyományok és a kultúra továbbadásáról.

Hozzátette, fontos kérdés, hogy az időskor megélése, az egészségben töltött évek meghosszabbítása, az idősek bekapcsolása az életbe milyen társadalmi és politikai intézkedéseket kíván. Ugyanis, ha egy társ nem bánik jól az idősekkel, az üzenet a következő generáció számára, hogy “majd te is így jársz” – fogalmazott Csák János.

A miniszter megígérte, a kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy az időskor mind társadalmi, mind családi környezetben tartalmasan megélt időszak lehessen.

Ebből a tudósításból pedig kiderül, milyen és mennyi nyugdíjprémium érkezik most novemberben:

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: részben MTI, kiemelt kép: Varga Mihály Facebook oldala)