Szijjártó tárgyalt a kínai külügyminiszterrel és bejelentette: “Magyarország lett a kínai vállalatok első számú…”

A kormány szorgalmazza, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az Európai Unió (EU) között. Erről a külgazdasági és külügyminiszter írt közösségi oldalán.

Szijjártó Péter közölte: videótárgyalást folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel – mint megjegyezte – már több mint nyolc éve ismerik egymást, és viszonylag ritkák az ilyen hosszú munkakapcsolatok a jelenlegi világpolitikában.

Mindig jól megértettük egymást, mindig a kölcsönös tisztelet alapján tárgyaltunk egymással, és ha tárgyszerűen tekintünk végig az elmúlt nyolc év kínai-magyar együttműködésen, akkor azt egyértelmű sikertörténetnek nevezhetjük” – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: mára Magyarország lett a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja Közép-Európában, így “sikeresen kerülhetjük el” az európai gazdaságot sújtó recessziót.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártó vállalatának debreceni beruházása hosszú távon segít abban, hogy a magyar gazdaságot növekedési pályán tartsuk – közölte a táravezető.

Mint hangsúlyozta: a kormány igyekszik “visszaterelni” az Európai Unió és Kína kapcsolatát a “kudarcot vallott szankciók” helyett a partnerség útjára.

“Szorgalmazzuk, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az EU között.

Ahogy a Covid enged a szorításából, úgy indulnak újra a légi járatok hazánk és Kína között, így Budapestről Sanghaj, Csungking és Tiencsin is elérhetőek már.

Vang Ji kollégám eddig is nagyon sokat tett a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztéséért, amiért hálás vagyok neki, hiszen Magyarország nagyon sokat profitált ebből” – írta Szijjártó Péter.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)