Orbán Viktor: A kormány “nem nézi ölbe tett kézzel” a magas árakat, hanem…

Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak nem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mi ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben önállóan, mint ha másokra várnánk – indokolta a kormányfő, hogy Magyarország miért nem vesz részt a közös uniós vásárlásban.

Az ország csak rosszul járna azzal, ha bekapcsolódna a közös folyamatba, így azt támogatta, hogy a részvétel önkéntes legyen – fejtette ki.

Magyarország olyan hosszú távú szerződéseket kötött az oroszokkal, amelyek garantálják, hogy gázellátása rendben legyen – erősítette meg.

A kormányfő kritikát fogalmazott meg az Oroszországgal szemben bevezetett szankiókkal kapcsolatban. Úgy vélte: “szankciós felárat” fizetnek ma az energiáért egész Európában.

Szerinte Magyarország igyekszik kihúzni magát a rossz döntések következményei alól, ami általában sikerül is, de mivel egy piacon vagyunk az összes európai országgal, ha náluk romlik a helyzet, abból valamennyit Magyarország is elszenved.

Ezért vagyunk mi szankcióellenesek – jelentette ki. Felidézte: a szankciók eredetileg arról szóltak, hogyan lehet gyorsan befejezni a háborút, és Oroszországot megbüntetni a háború megindításáért.

Kitaláltunk egy tervet, hogy ássunk egy gödröt az oroszoknak, majd jól beleesnek, de aztán mi estünk bele ebbe a gödörbe – fogalmazott. Szerinte az unió most azt mondja, hogy “ássunk tovább”, a magyarok viszont azt, hogy “próbáljunk kimászni belőle”. Ez a két álláspont minden uniós csúcson szembekerül egymással – jegyezte meg.

A kormányfő szerint a nemzeti konzultáció azért is fontos, hogy mindenki rájöjjön mindenki veszélyben van.

Kijelentette, a magas árak mögött jelentős részben a szankciók állnak. Hangsúlyozta: a kormány “nem nézi ölbe tett kézzel” a magas árakat, célkitűzése, hogy 2023 év végére Magyarországon az infláció egyszámjegyű legyen.

Hozzátette: ezért döntenek majd a következő hetekben folyamatosan arról, hogy a központilag árszabályozott termékek listáját újabbakkal bővítik.

Beszámolt arról is, hogy a cégek számára rendelkezésre álló hitelek kamatát megállítják 7,7-8 százalék körül. Ennek költségeit a bankoknak kell majd kifizetniük – tette hozzá.

Nem jó dolog, amikor be kell avatkozni a gazdaság bonyolult rendszerébe, de bizonyos krízishelyzetek ezt indokolják – jegyezte meg.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)