Kiderült, miért mondott le Novák Katalin! Ő maga fedte fel, miért határozott így:

Novák Katalin szombaton szólt utoljára államfőként a magyarokhoz. Beszédéből az is kiderült, miért mondott le! Ő maga fedte fel, mi állt a háttérben:

Ezt mondta döntéséről: “Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon.

Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről.”

A lemondással kapcsolatban a következőkre hívta fel a figyelmet: “A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem.

Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni?

Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre”

Azt a kérdést kellett feltennem magamnak: mit üzenek döntésemmel a gyerekeinknek, a magyar fiataloknak?

Én arra biztatom őket, hogy szolgáljanak minden erejükkel, tehetségükkel, ne adják fel a nehéz pillanatokban sem, tartsanak ki, amíg lehet, a hibáikért vállalják a felelősséget, és ha úgy érzik, hogy fel kellene áldozniuk szuverenitásukat, akkor legyenek képesek méltósággal átadni a helyet valaki másnak.

A szuverenitás drága kincs. Az embernek, a nemzetnek egyaránt. Vigyázzunk rá – hangsúlyozta az államfő.

Beszédében azt is elárulta, miért adott kegyelmet. Ha erre is kíváncsi vagy, ide kattintva láthatod.

Íme a teljes beszéd:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!