Karsai Dániel nem köntörfalazott, kimondta! “A most megválasztandó köztársasági elnök előtt hatalmas feladat áll:”

Karsai Dániel egyik legutóbbi bejegyzésében körüljárta a köztársasági elnök személye körül felmerült kérdéseket, és az is kiderül belőle, milyen következtetésekre jutott. A halálos betegségben szenvedő jogász így ír posztjában:

“A köztársasági elnök intézménye romokban hever. Az elnök alkotmányos feladata kifejezni a nemzet egységét és őrködni Magyarország demokratikus működése felett.

Az elmúlt három elnök ezt a feladatát nem hajtotta végre. Kettő olyannyira nem, hogy méltatlanság okán kellett lemondania.

Mindhármukban közös, hogy asszisztáltak a jogállam lebontásához is. A most megválasztandó köztársasági elnök előtt hatalmas feladat áll: helyre kell állítani az elnök intézményének tekintélyét.

Az ezzel kapcsolatos kibontakozó közéleti diskurzusban több ötlet felmerült. A jelenlegi posztban a köztársasági elnök közvetlen választásáról fogok írni. Az elnöki kegyelem kérdését – minthogy az érinti Novák Katalinnal folytatott megbeszélésem – külön posztban fogom elemezni” – írta bejegyzésében Karsai Dániel.

Azóta már az a poszt is megszületett, és Karsai elárulta, kiknek kért kegyelmet januárban Novák Katalintól. Ha kíváncsi vagy rá, ide kattintva láthatod.

Az alkotmányjogász így folytatta a köztársasági elnökökről szóló bejegyzését:

“A köztársasági elnök közvetlen – tehát általános országos választáson történő – választása alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés. A közvetlen választás óriási legitimációt ad az érintett közjogi méltóságnak. Jelenleg a végrehajtó hatalomban senkit nem választunk meg közvetlenül. Sem a miniszterelnököt, sem a minisztereket, sem mást.

A köztársasági elnök ilyen megválasztásához alapvetően át kellene írni Magyarország közjogi berendezkedését és az állam tényleges fejévé kellene tenni az államfőt a miniszterelnök helyett.

Ha ez elmarad, a köztársasági elnök jelentős, de nem túlzottan erős hatáskörei és legitimációja között hatalmas szakadék keletkezik. Az államfő jelenleg részben szimbolikus feladatokat lát el. Másfelől meg nagyon is valóságos, de korlátozott jogkörökkel rendelkezik a demokrácia védelme érdekében.

Ezek közül a legfontosabb a törvényjavaslatokkal szembeni politikai és alkotmányos vétó. A többi hatásköre is lényeges, mint például a mostanában sokat emlegetett kegyelmezési jog vagy a különböző kinevezési jogosultságok.

Az államfő jelentős szerepe a magyar közjogi rendszerben ugyanakkor fényévekre van a magyar állam tényleges vezetői szerepétől, amire a közvetlen választás felhatalmazást adhatna. A jelenlegi, korlátozott mértékű hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezethetne a közvetlen választás.

A közvetlenül választott elnök például mondhatná, hogy én minden törvényt megvétózok, mert engem közvetlenül választottak. Holott ezt a hatáskört kivételesen – az elmúlt évek elnöki gyakorlatánál persze sokkal gyakrabban -, politikailag vagy alkotmányos szempontból indokolt esetben lehet használni.

Az elnök akár mondhatná, hogy én innentől minden kinevezést megtagadok, mert engem közvetlenül választottak, holott erre is csak kivételesen, az államszervezet demokratikus működésének súlyos zavara esetén van joga. A sor még hosszan folytatható lenne.

Összefoglalva, az elnök relatíve szűk hatáskörei és a közvetlen választás jogintézménye között alkotmányjogi szempontból feloldhatatlan ellentmondás feszül. Ezt az ötletet tehát el kell vetni.

Bízom benne, hogy ebben a méltán nagy közérdeklődést és heves érzelmeket kiváltó közéleti kérdésben is sikerül hozzájárulnom a közéleti vitához. Remélem, hogy ebben a témában is – hasonlóan az életvégi döntésekhez – a lehető legkulturáltabb és a más véleményen lévőket tiszteletben tartó párbeszéd bontakozik ki” – zárul Karsai Dániel bejegyzése.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: Karsai Dániel Facebook oldala)