Ha ezt meglépi Brüsszel, irgalmatlan nagyot drágul a cigi: brutális, mennyivel nőhet az ára

A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió, írja a Portfolio a Financial Timesra hivatkozva.

A hagyományos dohánytermékek jövedékiadó-terhe drasztikusan emelkedne, de az új típusú termékek is látványosan drágulnának.

A cigarettára kivetett jövedéki adót megdupláznák: húsz szálanként 3,6 eurót kellene fizetni a jelenlegi 1,8 euró helyett.

A Portfolio számításai szerint egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna itthon.

Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint.

A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami ezer eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

A végső cél, hogy 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre az Európai Unióban.

Ezért drágítják tehát mostanában ennyiszer és ilyen mértékben a cigarettákat és dohánytermékeket, hogy minél többen leszokjanak a dohányzásról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétett, és az MTI által közölt felmérése alapján az emberiség csaknem 45 százaléka szenved valamilyen szájüregi problémától.

Ezek sok esetben megelőzhetőek lennének, ha a kormányok és a hatóságok népszerűsítenék és támogatnák a száj egészségének kedvező táplálkozási és életmódi szokásokat.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!