Elhunyt Tamás Gáspár Miklós. Kiderült, milyen súlyos betegség okozta a halálát:

74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus – közölte vasárnap délután a Litera. A hírt a család is megerősítette a Transtelexnek.

A filozófus a Partizán vendégeként tavaly októberben először beszélt arról, hogy súlyos betegséggel küzd.

“Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé.

Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar. Fájdalmaim nincsenek, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs” – fogalmazott néhány hónappal ezelőtt az Tamás Gáspár Miklós, aki az Országos Onkológiai Intézetbe járt kezelésre.

Tamás Gáspár Miklós a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben.

1978-ig az Utunk irodalmi folyóirat szerkesztője volt, majd Magyarországra települt, ahol 1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként.

Miután 1981-ben kiutasították Romániából az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

1989-ben a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben bejutott az első szabadon választott parlamentbe. 1988-tól 1990-ig volt az SZDSZ ügyvivője, 1992–94 között pedig a párt Országos Tanácsának elnöke. 1990-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt, majd 2000-ben kilépett a pártból.

1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékének docense, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa volt, 2007 óta pedig a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszoraként is dolgozott.

(Fotó: Facebook)

Nyugodjon békében.