Elhunyt a híres magyar politikus, egykori ‘56-os halálraítélt: íme a család közleménye

A politikus halálhírét családja jelentette be a Facebookon: “Fájdalommal tudatjuk, hogy Mécs Imre életének 90. évében, otthonában szerető családja körében ma reggel elhunyt” – írták.

Mécs Imre 1933-ban született Budapesten. 1956-ban eljárt a Petőfi Kör vitáira. Részt vett az 1956-os forradalomban, a nemzetőrség szervezésében.

Később szerepet vállalt az ellenállásban, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelő csapatok maradványainak részvételével szerveztek.

1957 júniusában letartóztatták. 1958. május 22-én „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért” halálra ítélték.

Az ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1963 márciusában az általános amnesztia keretében szabadult.

Három évig rendőri felügyelet alatt állt, tíz évig politikai jogvesztés sújtotta.

Szabadulása után problémákat okozott számára az elhelyezkedés, végül 1963-tól 1974-ig a Híradástechnika Szövetkezet fejlesztőmérnöke lett.

1988-ban alapító tagja és szóvivője lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, alapítója tagja a Szabad Demokraták Szövetségének és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak.

Mécs Imre 2010 után civil mozgalmakhoz csatlakozva folytatta a parlamenten kívüli politizálást, A Szabadság téri ellenállás (Tiszta emlékezettel a szabadságért, a demokráciáért – csoport) arca, szervezője, résztvevője, felszólalója.

Ezt követően a Visszahozzuk a forradalom lángját civil mozgalom elindítója és szervezője volt. A Városligetért is többször kiállt.

(Kép forrása: Wikipedia)

Nyugodjon békében.