Új rendszámot vezettek be Magyarországon: akik ezzel járnak, többféle adó megfizetése alól is mentesülnek

2021. augusztus 11-től jár a zöld rendszám a tisztán elektromos hajtású motorkerékpároknak – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ennek hozományaként többféle adó és illeték megfizetése alól is mentesülnek azok, akik elektromos motorral járnak. Nem kell fizetniük regisztrációs adót, visszterhes vagyonátruházási illetéket, illetve gépjárműadót. Zöld rendszámmal emellett számos városban parkolni is ingyen lehet.

A tulajdonosok műszaki vizsgán, vagy külön hatósági szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást. Az új motoroknak automatikusan jár a zöld rendszám. Mindez vonatkozik a teljesen elektromos mopedautókra és quadokra is. Utóbbiakból 150-250 lehet az országban az ITM becslése szerint, kétkerekű elektromos motorból pedig 150.

Idén tavasszal született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos hajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők fel.

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. E környezetterhelés csökkentése nagyban elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával. A tiszta járművek térnyerése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó – olvasható a minisztérium közleményében.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás és kiemelt kép: ITM)