Szörnyű idővel rúgja ránk az ajtót az ősz: mind a 19 megyére kiadták a riasztást

Nincs mese, úgy tűnik csütörtöktől végleg beköszönt az ősz, elfelejthetjük a nyárias időt és hőmérsékleteket.

“Csütörtök délelőttől egyre nagyobb területen lesznek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, többfelé előfordulhatnak a nap folyamán. Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein – egy negatívabb forgatókönyv esetén – heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az este folyamán.

A zivatarok környezetében viharos széllökésre (60-80 km/h, heves zivatarok esetén ~90-100 km/h), jégesőre (1-3 cm, heves zivatarok esetén 2-4 cm) kell számítani, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 mm) csapadék is hullhat.

Az este folyamán északnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör, de elszórtan még késő este is lehet néhány gyengébb zivatar.”

Mint látható csütörtökre mind a 19 megyére kiadták a riasztást zivatarok miatt, 3 megyére ráadásul másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

“Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a nap első felében előfordulhatnak napos körzetek, illetve időszakok.

Több helyen, akár több alkalommal lehet eső, zápor, főleg délen és keleten néhol zivatar. Helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat, eleinte inkább a Dunántúlon, később főleg a délnyugati, déli megyékben.

Ugyanakkor maradhatnak száraz országrészek. Az északnyugati, nyugati szelet sokfelé élénk, néha erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul.

Szombaton jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, északi szél megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű.

Vasárnap felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Az összefüggőbb csapadékzóna kelet felé távozik, mögötte szórványosan valószínű zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között valószínű, de a szélvédett, kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Kiemelt kép: Getty Images)