Szlávik János elárulta, mi az új, omikron variáns 4 legfőbb tünete: ezekre kell figyelned

Szlávik János a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában szólt arról is, a koronavírus omikronnak elnevezett változata bizonyos szempontból aggasztóbb, mint a korábbiak.

Sokkal több mutációt tartalmaz, éppen azokon a helyeken, ahol a vírus az emberi sejtekhez kapcsolódik, ugyanakkor klinikai viselkedéséről még nem lehet sokat tudni.

“Az első hírek rendkívül kedvezőek, de azért várjuk ki a végét” – mondta, majd hozzátette:

Az omikron variáns a korábbi törzseknél enyhébb, viszont furcsább megbetegedéseket okozott Dél-Afrikában: elsősorban fejfájást, rendkívüli gyengeséget, levertséget, szapora szívdobogást.

Szlávik János aláhúzta, nem kizárt, hogy a jelenlegi védőoltások is védelmet adnak az omikron variánssal szemben.

Ellenkező esetben, egyes becslések szerint, 30-60 napon belül lehet úgy átalakítani egy koronavírus elleni vakcinát, hogy hatékony legyen az új változattal szemben.

Ezt követően azonban le is kell azokat gyártani, így a következő hónapokban nem lehet számítani ilyen típusú védőoltásokra – fejtette ki.

Kiemelte, a felnőtteknek érdemes felvenniük a harmadik oltást, mert megfigyelték, hogy a második vakcinát követő negyedik hónaptól csökken az oltással elért védettség, a hatodik hónapra pedig már jóval alacsonyabb, mint korábban.

Szlávik János elmondta, egyesek szerint a következő hetekben tetőzhet a negyedik hullám, de sajnos egyre többet hall az ötödik hullámról is.

Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a második hullámot is szinte azonnal követte a harmadik.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)