Orbán Viktor konkrét számot mondott: ennyi átoltott ember kell, hogy meg lehessen kezdeni az újranyitást

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban több fontos részletet is elárult az újranyitásról, amely azonban még egyelőre várat magára, hiszen a jelenlegi korlátozások március 29-ig még biztos, hogy fennmaradnak, és utána is kétséges, hogy mikor lehet lazítani.

A húsvéti időszakra vonatkozó szabályokat a miniszterelnök jövő pénteken fogja ismertetni. A kormányfő interjújának egyéb részleteit ITT TUDOD elolvasni.

Orbán Viktor az újranyitással kapcsolatban elmondta: Amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást. Kiemelte: az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz, gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell.

A kormányfő úgy értékelte, hogy további szigorításokat már nehezen viselne el az ország. Azt kérte a családoktól, a fiataloktól és a vállalkozóktól, hogy tartsanak ki, és ha újra tudják indítani a gazdaságot – mondta -, erős és bőséges lesz a következő év.

Kitért arra: fokozatosan lehet majd nyitni, és olyan terv kell, amely a beoltottak számához igazítja az újraindítás lépéseit. A kormányfő arról is beszélt, hogy a beoltottak száma pénteken haladja meg a 1,5 milliót. Egymillió 260 ezren rendelkeznek oltási igazolvánnyal, és a fertőzésen igazoltan átesettekkel együtt összesen mintegy kétmillió védett ember dokumentáltan van.

Azt mondta, akik vizsgálattal igazolják, hogy korábban átestek a fertőzésen, szintén kaphatnak védettségi igazolványt. Lesznek olyan szakaszai a nyitásnak, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető – tette hozzá.

Itt meg is tudod hallgatni az interjú legfontosabb részeit:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!