Október 1-jén elkezdődött a népszámlálás: a részvétel kötelező, ez történik, ha nem töltöd ki a kérdőívet

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha mindenki részt vesz benne, minden Magyarországon élő ember kitölti az online kérdőívet vagy a számlálóbiztos segítségével megadja az adatokat – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke online sajtótájékoztatón annak apropóján, hogy szombaton hajnalban elindult a népszámlálás.

Vukovich Gabriella emlékeztetett arra, hogy október 16-ig tart az online időszak, azt követően a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban.

„Mindenki közreműködésére szükség van, ez egy közös felelősségvállalás, a közös jövőnket megalapozó adatokat gyűjtjük össze” – mondta a KSH elnöke.

A népszámláláson összegyűjtött adatokból olyan statisztikák készülnek, amelyek a döntéshozók számára nélkülözhetetlenek a különböző fejlesztések megtervezésekor.

Az adatokból a közvetlen környezetünk számára fontos információk is kinyerhetők – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte azt is, a kérdőív kitöltésével „egymásnak is segítünk, a jövőnket alapozzuk meg”, erre utal a népszámlálás mottója is: Feleljünk egymásért.

Ahhoz, hogy a népszámlálás, „a magyar statisztika legnagyobb és legjelentősebb adatgyűjtése” tizenegy év után újra megvalósulhasson, több tízezer embernek „az összehangolt és elkötelezett munkájára volt és van szükség” – hangsúlyozta Vukovich Gabriella.

Az első fázis október 1. és 16. között zajlik, ekkor a háztartások önállóan, online tölthetik ki a kérdőívet.

A héten kiküldött felkérőlevelek tartalmazzák azt a 12 számjegyű belépési kódot, amellyel egy adott háztartás el tudja érni a népszámlálás kérdőívét. A kérdőív kitöltésekor nem a bejelentett lakcím számít, „a népszámlálás arra kíváncsi, hogy ténylegesen hol élünk” – mondta.

A kérdőív kitöltését a kérdések megválaszolása után a beküldés gombra kattintással lehet befejezni. A beküldéskor kapott kódot fontos megőrizni, ez igazolja ugyanis, hogy valaki részt vett a népszámlálásban – ismertette.

Azokat, akik nem töltik ki a kérdőívet, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel.

A kérdőív szombaton nulla órától a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon érhető el.

A kérdőívet interneten kitöltők között naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki – közölte a KSH.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás és kiemelt kép: MTI)