Nincs több titok, valójában ez okozta II. Erzsébet halálát: itt a halotti bizonyítvány

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, Károly volt trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója III. Károly néven.

A nemrég nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány alapján II. Erzsébet királynő szeptember 8-án, brit idő szerint 15:10 órakor hunyt el. A foglalkozást feltüntető rubrikában az „Őfelsége, a királynő” meghatározás olvasható.

A dokumentumot a királynő egyetlen leánya, Anna hercegnő írta alá a királyi család nevében.

II. Erzsébet királynőt tíznapos gyászidőszak után, szeptember 19-én helyezték végső nyugalomra a London nyugati határában fekvő windsori kastély Szent György-kápolnájában, ahol édesapja, VI. György király, édesanyja, a 2002-ben, 102 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynő és néhai férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Fülöp herceg tavaly áprilisban, századik születésnapja előtt néhány héttel hunyt el. A windsori kápolnában helyezték el a királynő 2002-ben elhunyt húga, Margit hercegnő hamvait is.
A skót országos irattár által csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonylat II. Erzsébet királynő halálának okaként mindössze az „Old age” (idős kor) meghatározást tünteti fel, egészségi okot nem említ.

Ez összhangban van azzal a régre visszanyúló hivatalos gyakorlattal, amelynek alapján az udvar szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, rendszerint haláluk után sem.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Azt viszont lehetett tudni hivatalos forrásokból, hogy II. Erzsébet királynő már legalább egy évvel halála előtt folyamatosan gyengélkedett, mivel életének utolsó esztendejében számos nagy jelentőségű programját lemondták.

Íme a halotti bizonyítvány, amelyben az öregkor van feltüntetve a halál okaként:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)