Müller Cecília: változnak a karanténszabályok! A tisztifőorvos elmondta, kiknek nem kell karanténba vonulni

A szerdai sajtótájékoztatón az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a karanténszabályok változására is felhívta a figyelmet:

Müller Cecília közölte: azoknak, akik mindkét adag védőoltást megkapták, és a beadásukat követően eltelt a vakcina leiratában megszabott idő, már nem kell karanténba vonulniuk, ha egy beteg környezetében kontaktszemélynek minősülnek.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egy társasházban karanténban levő ember nem jelent veszélyt a többi lakóra, hiszen nem hagyhatja el a lakását, így nem tudja a közös tereken átadni a fertőzést. Azt mondta, reméli, hogy márciusban lesz már olyan nagy mennyiségben vakcina az országban, hogy mindenkinek – a nem krónikus betegeknek és a fiataloknak is – elérhetővé válhat az oltás.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kiemelte: jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, mindössze egy B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni, ám a fertőzések száma messze a járványos küszöbérték alatt van. Ennek okát abban látja, hogy a higiénés szabályok betartásával nemcsak a koronavírus, hanem az összes cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen védekeznek.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: MTI)