Már jól látszik, mikorra lesz vége a mostani extrém hideg időnek: az előrejelzésből kiderül, hány napot kell még kibírnunk

Már belátható távolságban van a felmelegedés, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből az is látszik, mikorra ér ide az enyhébb idő.

“Hétfőn általában sok napsütésre számíthatunk, inkább csak az északkeleti, keleti országrészben lehetnek időnként erősebben felhős körzetek, itt-ott hózáporral. Estétől északnyugat, nyugat felől összefüggőbb felhőzet érkezhet, de ebből még nem valószínű csapadék. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas vidékeken -13, -19 fokot is mérhetnek. Délután -3, +4 fok lesz a jellemző.

Kedden a keleti országrészben jobbára gyengén felhős időre van kilátás, általában többórás napsütéssel. A Dunántúlon többnyire közepesen vagy erősen felhős idő valószínű, elszórtan előfordulhat hószállingózás, havazás is. Helyenként megélénkül a délkeleti, keleti szél. A minimum-hőmérséklet általában -4 és -12 fok között alakul, azonban a derült, szélvédett, havas tájakon -13, -19 fokot is mérhetnek. Délután is csupán -3, +4 fok várható.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az éjszakai, reggeli órákban elszórtan valószínű hószállingózás, nyugaton néhol havas eső, ónos eső is. Napközben több helyen hullhat hó, az ország nyugati, délnyugati harmadán inkább eső eshet, estétől pedig néhol ónos eső is lehet. A délkeleti, estétől a Dunántúlon az északnyugati szelet sokfelé élénk lökések kísérik. Hajnalban a nyugati tájakon -2, -7, keleten -8, -13 fokot olvashatnak le a hőmérőkről, de egyes szélvédett, havas részeken -14, -19 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Kora délután többnyire -3, +6 fokot mérhetnek.

Csütörtökön változóan felhős időre lehet számítani több-kevesebb napsütéssel, majd estétől sokfelé ismét erősen megnövekedhet a felhőzet. Napközben átmenetileg mindenütt megszűnik a csapadék. Az északnyugati, majd délkeletire forduló szél több helyütt megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nyugaton +1 és -3, keleten általában -3 és -8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas tájakon -9, -15 fokot is mérhetnek. Kora délután -2, +7 fok várható, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb időjárás.”

Látható tehát, hogy szerdától kezdve már barátságosabb értékeket mérhetünk, és a napközbeni mínuszok illetve fagypont körüli értékek helyett szerdán a legtöbb helyen + 5 fok körül, csütörtökön pedig még ennél is magasabban alakul a csúcshőmérséklet.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)