Küszöbön áll a télies fordulat: már látszik, mikorra érkezik a hideg, több helyen havazás is lehet

“Az újév első hete is átlag feletti hőmérsékletekkel indul. Tartósan egy nyugat-európai hideg teknő elődoldalán maradunk, délnyugat felől több ciklon is átvonul majd felettünk, amelyek csapadékot igen, lehűlést azonban egyelőre nem hoznak.

A hét második felétől viszont a hideg légtömeg központja már felénk mozdul el, a frontok egyre inkább északnyugat felől érkezhetnek, mögöttük már télre emlékeztető hőmérsékletű levegő áramolhat a Kárpát-medencébe. A jövő hétvégén így már lesz esély legalábbis vegyes csapadék kialakulására is” – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiderül előrejelzése szerint “szerdán vastag felhőzóna vonul északkelet felé. Délutántól dél, délnyugat felől átmenetileg vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Többfelé számítani lehet csapadékra: az ország délkeleti felén inkább eső, északnyugati felén főleg havazás valószínű, de helyenként ónos eső is kialakulhat. Pára-, ködfoltok lehetnek. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödhet a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között várható, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Csütörtökön általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Több helyen számítani lehet hószállingózásra, havazásra, helyenként havas eső, eső is előfordulhat, néhol ónos eső sem kizárt. A nyugati, északnyugati szelet sokfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű” – olvasható az előrejelzésben.

Szerdától tehát megérkezik a télies fordulat, az, hogy havazás pontosan hol fordul majd elő, egyelőre még nem lehet teljes bizonyossággal megmondani.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!