Kiderült, kik sorozhatók be, ha háborúba sodródnánk: durva, hányan válnának hadkötelessé

Jelenleg a magyar kormány álláspontja az, hogy Magyarországnak semmiképp sem szabad belesodródnia a háborúba.

Magyarország álláspontja világos: sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra” – hangsúlyozta többször is az elmúlt hetekben Orbán Viktor.

Azonban mi történne akkor, ha mégis belesodródnánk a háborúba? Hányan válnának hadkötelessé?

Ennek járt utána a Blikk, a lap felkutatta az ide vonatkozó jogszabályokat:

Az Alaptörvényben szereplő információk alapján: Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.

A katonai szolgálat békeidőben önkéntes alapon működik. Azonban rendkívüli állapotban és az azt megelőző védelmi helyzetben a társadalom egy része hadköteles. Elsősorban a 18-50 év életkor közötti férfiak.

2004-ben az Országgyűlés elfogadta a „békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő”koncepcióját amelyet Magyarország alaptörvénye tart fent.

És hogy mi történik rendkívüli állapot idején?

„Az Alaptörvény rendelkezései szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, tehát 18 éven felüli magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettség, illetve honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében a sarkalatos törvényben” meghatározottak szerint polgári védelmi kötelezettség rendelhető el.”

A hadkötelezettség a férfi állampolgárokra vonatkozik, és csak rendkívüli esetekben történhet meg. Valamint akkor, ha az országgyűlés megelőző védelmi helyzetet hirdet.

Ezekben az esetekben a magyar lakcímmel rendelkező, nagykorú férfi állampolgárokat besorozhatják. Az Alaptörvényben az is egyértelműen megfogalmazódott, hogy a fegyveres katonai szolgálat jelenti a hadkötelezettséget; ezt az Alaptörvényen kívül a 2011. évi CXIII. törvény is rögzíti.

2018-ig 40 év volt a hadkötelezettség felső korhatára, de mára ezt tíz évvel növelték, így 18-50 év közötti férfiak jöhetnek elsősorban szóba.

Ez pedig azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon a besorozható személyek száma megközelíti a kétmillió főt a Központi Statisztikai Hivatal adatait figyelembe véve.

 Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: Getty Images)