Gulyás Gergely: változnak a védettségi igazolványt és a karantént érintő szabályok! Febr. 15-től csak az minősül oltottnak, aki…

Gulyás Gergely csütörtök délelőtt az év első kormányinfóján bejelentette, elkezdődött az 5. hullám, amit már az omikron vírusvariáns határoz meg.

Gulyás Gergely közölte, hogy jelenleg a kórházi ágyak 75 százaléka szabad. 25 százalékán ápolnak koronavírusos beteget, ez egészen pontosan 2261 embert jelent.

Mellettük 596 tüneteket produkáló ember van még ezeken az osztályokon, náluk még nem egyértelmű a fertőzés.

Az országban 8546 szabad ágy áll rendelkezésre, ennek számát tovább lehet növelni.

A miniszter elmondta: ma már ki lehet jelenteni, hogy a koronavírus omikron variánsa kevésbé súlyos.

Ezért azt látjuk, hogy a növekvő megbetegédsszámból arányosan nem következik növekvő halálozás és kórházi betegszám.

Abban bízunk, hogy Magyarországon is igazolni fogja az ötödik hullám ezeket a feltételezéseket – hangsúlyozta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Minden korábbinál nagyobb betegnövekedés lesz, ez azonban nem hozza magával remélhetőleg a kórházban kezelt betegek illetve az elhunytak számának hasonló növekedését.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.

Az minősül oltottnak, aki megkapta addig a három oltást (18 év felettiek esetén), vagy a második oltást hat hónapon belül kapta meg.

Lerövidítik a karanténkötelezettség idejét is: 7 nap lesz felnőtteknél, de akár 5 nap után is ki lehet szabadulni karanténból negatív PCR-teszttel, ha nincsenek tünetek.

Az iskolai karantén szabályai is változnak: a karantén 5 nap lesz csak, de azokra vonatkozik, akik még nem oltottak. Vagyis az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!