Elhunyt a legendás leleplező, akitől minden csaló rettegett: halálának oka sem maradt titokban

Kilencvenkét éves kedden meghalt a legendás bűvész, a szkeptikus mozgalom megalapítója, James Randi. A halálhírt az általa alapított James Randi Alapítvány tette közé a Twitteren. Azt írták, Randi halála „az életkorával összefüggő okok” miatt következett be.

Randi hatvanéves korában visszavonult az aktív bűvészettől, és életét onnantól kezdve különböző leleplezésének szentelte.

Egyik legnagyobb sikere az volt, amikor a nyolcvanas években Jimmy Carlson The Tonight Show című műsorában lebuktatta az akkoriban elképesztően sikeres tévéprédikátort és pszichikus gyógyítót, Peter Popoffot, de kifogott Uri Gelleren is.

A magyarországi Szkeptikus Társaság Egyesület közleményben búcsúzott Randitől, aki a mozgalom magyarországi elindulásánál is jelen volt.

“James Randi sokak számára nyújtott inspirációt az egész világon. 1992-ben járt Magyarországon is Szentágothai János professzor vendégeként. A Planetáriumban többek között azt a trükköt is bemutatta, amely az akkoriban nagyon felkapott „manilai csodadoktort” leplezte le – írják.

Röviddel ezután a tudományos élet néhány kiemelkedő alakja, akadémikusok és tudományos újságírók közösen létrehozták a Tényeket Tisztelők Társaságát, amely később központi szerepet játszott a székesfehérvári szkeptikus konferenciákon. Az ott 1995 óta évente összegyűlő közösségből nőtt ki a mozgalmat alulról szervező civil szervezet, a 2006 végén elindult Szkeptikus Társaság Egyesület” – olvasható az egyesület közleményében.

(Kép: Wikimedia Commons)

Nyugodjon békében, részvétünk a családnak.