Keddre durván elromlik az idő, havazás és viharos szél várható: mutatjuk, mire kell számítani az ország egyes részein

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jókora fordulat előtt áll időjárásunk. A változás hétfő este veszi kezdetét:

“Hétfőn késő este északnyugat felől markáns hidegfront érkezik. A front környezetében keddre virradó éjszaka előbb a Kisalföldön, Alpokalján, Bakonyban, majd a front gyors áthelyeződésével az éjszaka második felében a Dunántúlon másutt, illetve a középső országrészben, a reggeli órákban a Bodrogköz térségében is viharossá fokozódik az északnyugati, északi irányú szél.

A legerősebb lökések általában 70-90 km/h körül várhatók, de az arra érzékenyebb hegyvidéki tájakon és a Balatonnál 90 km/h-t meghaladó széllökésekre is számítani lehet. Kedden a délelőtti órákban fokozatosan mindenütt veszít erejéből a légmozgás.

A front csapadékában éjfélig az eső, zápor mellett havas eső, hó is megjelenik, de éjfélig érdemi hóréteg még nem várható. Hajnalra a Dunántúli-középhegységben, Alpokalján, délnyugaton, reggelre Borsodban és a Zemplén térségében általában lepel – 5 cm-es olvadozó, nedves, tapadó hóra lehet számítani, de egyes hegyvidéki részeken (Bükk, Aggteleki-hegység, Zempléni-hegység) ennél valamivel nagyobb mennyiségű porhó is lehetséges.

Másutt inkább vékony, átmeneti hólepel alakulhat ki, melyre legkisebb esély a középső országrészben és a Dél-Alföldön mutatkozik. Kedden napközben a magasabb hegycsúcsok kivételével mindenütt gyorsan elolvad a hóréteg. Elsősorban Bakonyban átmenetileg kisebb hófúvás is előfordulhat” – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!