Drasztikus lépéssel mentené meg a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

A járványügyi helyzetre tekintettel az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében függesszék fel a beszedési megbízások kiadását – javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A testület tehát adóvégrehajtási moratóriumot kér.

A testület közölte: a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal adó főosztályának helyi iparűzési adó (HIPA) előleg behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a HIPA fizetésekre, valamint egyéb adónemekre azon vállalkozásoknál, amelyek a 485/2020. (XI. 10.) kormányrendeletben TEÁOR számok szerint szerepelnek.

A BKIK javasolja a támogatásra jogosultak listáját egyúttal kiegészíteni az idegenvezetőkkel és a taxis személyszállítókkal.

A BKIK számításai szerint nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségének. Számukra a kamara mindenképp javasolja az automatikus végrehajtási moratóriumot. Ezzel nem csak ezen vállalkozók, hanem az általuk foglalkoztatott több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését sikerülhet megvédeni – közölte a BKIK.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)