Büntetés a fűnyírásért? Feljelenthet a szomszéd? Kiderült, mikor szabad és mikor tilos! Te is tudj ezekről a szabályokról:

Nyáron a legtöbben még gyakrabban foglalkoznak a kertjükkel: öntözik a pázsitot, gondozzák a veteményest, nyírják a füvet.

Ám mi a helyzet a fűnyírással? Mikortól és meddig lehet berregtetni a nagy zajjal járó fűnyírókat?

Hétvégén lehet egyáltalán füvet nyírni? Vagy a szomszédok esetleges zavarása miatt ez nem megengedett?

Ennek járt utána a feol.hu, íme az összegzés, mire jutottak:

Az alapszabályokat egy 2008-as együttes rendelet foglalja magába, amely többek között rögzíti, hogy mi számít környezeti zajnak, valamit mik a környezeti zajok korlátai.

E szerint reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás, azonban ezt is egy megadott decibelérték szabályozza, ami attól függően eltérő, hogy milyen területen tartózkodunk.

Lakóterületen 50-55 decibelben határozták meg az említett időintervallumban. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zajongás már csendháborításnak minősül.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fűnyírás külső zajforrásnak minősül, amire a fent említetteknél szigorúbb szabályozás van érvényben.

E szerint hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni. De mi a helyzet, ha hétvégéről vagy munkaszüneti napokról beszélünk?

Az ilyen esetekben ugyanis még inkább korlátolt a zajkibocsátás. Itt a decibel érték elenyészőnek mondható, hiszen ennél fontosabb az időkorlát: szombaton reggel 9 és dél között megengedett a zajkibocsátás, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet zajt csapni.

Igen ám, de az önkormányzatok szabadon rendelkezhetnek arról, hogy településükön kívánnak-e eltérni ettől az általános szabályozástól, avagy nem.

Ennek értelmében hozhatnak saját rendeleteket, melyben módosítják a településre vonatkozó zajvédelmi és zajkibocsátási szabályokat.

Volt olyan önkormányzati szabályozás, ahol a fent említettekhez hasonlóan tilos a vasárnapi zajcsapás, míg máshol a délelőtti órákban megengedett volt.

Így mielőtt heves szóváltásba kezdene bárki a szomszéddal, célszerű a település honlapján vagy az önkormányzatnál tájékozódni az érvényben lévő szabályozásokról.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Kiemelt kép: TV2)