Müller Cecília: Ami most jön, az durva lehet

Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, így ismét védtelenek vagyunk vele szemben.

Az idei influenzajárvány tehát a korábbi évekhez képest sokkal durvább lehet, figyelmeztetett a szakember.

Feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk miatt az influenzás megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna – mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: sok szakértő próbálja modellezni azt, mi várható a következő hónapokban.

“A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint – és én is így vélem – ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá válik.”

Müller Cecília azzal folytatta, hogy ezek alapján várhatóan több megbetegedés lesz a télen.

Emlékeztetett arra, hogy az iskolai tanévkezdés kezdete óta nő a koronavírushoz és más kórokozókhoz köthető megbetegedések száma.

“A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok voltak érintve, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány”.

“Nagyjából ötven év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a hatvan év felettieket is” – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon.

Ezért most nem szerveznek célzott oltási kampányt, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét az oltópontokon és a háziorvosoknál is.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: MTI – Mónus Márton)