Két és félszer nagyobb nyugdíjemelés jöhet a korábban tervezettnél: mutatjuk a pontos számokat

Két és félszer akkora nyugdíjemelés jöhet januártól, mint amekkorát eredetileg tervezett a kormány!

22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól – miután Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az RTL Híradó kérdésére azt mondta, egyelőre 13 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

Nagy Márton elmondta, nyugdíjemelésnél mindig a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzését veszik alapul, amit minden negyedévben közölnek.

A legutóbbi jelentés szerint 13 százalék körüli inflációt jósolnak jövőre, de még decemberben is közlik majd jelentésüket.

Ez azt jelenti, hogy két és félszer akkora emelést kaphatnak a nyugdíjasok, mint amekkorát eredetileg tervezett a kormány.

A nyugdijguru.hu szerint a várható átlagnyugdíj így 196.000 forintra emelkedhet. Mint hozzáteszik, a két és fél millió jogosult többsége az átlagnál alacsonyabb ellátásra jogosult.

A költségvetésnek több mint 500 milliárd forintjába kerülhet a korábban tervezettnél nagyobb emelés a portál szerint.

Ők úgy számolnak, 300 ezren jövőre is havi 100 ezer forintnál kisebb ellátást kapnak majd.

Az érdekképviseletek szerint a 13 százalékos nyugdíjemelés is kevés lesz. Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke azt mondta az RTl-nek:

A nyugdíjasoknak arányaiban sokkal többet kell költeniük élelmiszerre, mint néhány hónappal korábban.

Hozzátette: vannak olyan nyugdíjasok, akik már ma ott tartanak, hogy dönteniük kell, hogy a rezsijüket fizetik ki, a gyógyszerüket veszik meg vagy élelmiszert vesznek, de mindháromra nincs pénzük.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: RTL)