Februártól fontos változás lép életbe a háziorvosi ügyeleti rendszerben: jó, ha mindenki tud róla

Februártól elsőként Hajdú-Bihar vármegyében indul el az új orvosi ügyeleti rendszer, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is csatlakozik majd.

2024 februárjáig pedig Budapest kivételével valamennyi vármegyében bevezetik az új rendszert.

Ennek értelmében délután négytől este tíz óráig (illetve hétvégén és ünnepnapokon reggel nyolc és délután kettő óra között) háziorvosok látják el az ügyeletet összesen 174 járásban.

Este tíz (hétvégén és ünnepnapokon délután kettő) és másnap reggel nyolc óra között pedig 81 település 102 telephelyén működik majd sürgősségi ügyeleti pont.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor részletesen az Infórádiónak beszélt a rendszer kialakításának hátteréről, működéséről és arról, hogy a betegek milyen változásokra számíthatnak 2024 februárjáig.

Az új ügyeleti rendszerben a 1830-as telefonszámot kell hívnia annak, aki délután 4 óra után (illetve hétvégén és ünnepnapokon reggel nyolc és délután kettő óra között) orvosi ellátásra szorul.

A hívást egy mentésirányító fogadja majd, aki kikérdezi a beteget és egy előre meghatározott kikérdezési protokoll alapján dönt arról, hogy az adott beteget ügyeleti pontra irányítja-e, ügyeleti kocsit küld hozzá, esetleg mentőt.

A mentőszolgálat már megkezdte a felkészülést, hiszen az új rendszert februártól Hajdú-Biharban, márciustól Győr-Moson-Sopron és Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében vezetik be. Az új budapesti ügyeleti rendszert nyáron kezdik majd kidolgozni.

“A struktúra megvan, a személyzet pedig nem az Országos Mentőszolgálat állományából fog kikerülni, hanem a mentőszolgálaton belül hozunk létre egy rendszert plusz humán erőforrással és eszközökkel”– ismertette Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!