Erre a 9 megyére adtak ki riasztást: ónos eső, hó, zivatar – jön minden, ami veszélyes!

Mostoha időjárási körülményekre kell készülni szinte az egész országban a pénteki és a szombati nap folyamán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle riasztást is kiadott, három megyére ónos eső miatt, hat megyére pedig zivatar miatt van érvényben első fokú figyelmeztetés.

Előrejelzésükben ezt írják: “Pénteken jobbára felhős idő valószínű, de átmenetileg délen, délkeleten időszakosan felszakadozik a felhőzet. Szórványos jelleggel várható zápor, eső, szitálás, sőt a déli és a keleti megyékben az ég is megdörrenhet.

Estétől az északnyugati tájakon már előfordulhat havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet. A déli szelet a Viharsarokban, az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet pedig a Dunántúlon kísérik erős lökések. Késő estére -1 és +8 fok közé hűl le a levegő, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten az enyhébb az este.

Éjszaka ismét megnövekszik a felhőzet és a csapadékhajlam. Az esőt északnyugat felől egyre nagyobb területen váltja havas eső, hó, sőt néhol átmeneti ónos eső is kialakulhat. Keleten főként eső várható, de reggel már északon, északkeleten megkezdődik a halmazállapot-váltás, és szintén van esély ónos csapadékra.

ÓNOS ESŐ, HÓ A késő délutáni, esti óráktól az Észak-Dunántúlon (főként a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein), majd az éjszaka második felében Pest megye északi részén, továbbá az északkeleti megyékben helyenként ismét lehet átmeneti ónos eső, majd egyre inkább havas esőbe, hóba válthat a csapadék.

Szombat reggelig említésre méltó hóréteg inkább csak az Alpokalján, a Dunántúli-középhegységben és az északi hegyekben lehetséges (~1-5 cm). Szombaton hózáporokból lokálisan néhány cm hó összegyűlhet.

ZIVATAR A nap folyamán főként a déli és keleti megyékben esély nyílik zivatarok kialakulására is, amelyeket jégeső kísérhet. Legtovább a délkeleti megyékben van esély zivatarra, késő estétől csökkenhet a zivatarhajlam.

Az éjszaka második felében a Bakonyban és a Balatonnál viharossá fokozódik az északnyugati szél (60-70 km/h). Pénteken a déli órákig a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál a legerősebb széllökések elérhetik a 75-80 km/h-t, majd kora délutántól veszít erejéből a szél. A hegyekben holnap a szél hordhatja a havat.

Szombaton a Dunántúlon, illetve a középső országrészben felszakadozik, csökken a felhőzet, ezzel szemben az északkeleti, keleti harmadban végig felhős marad az ég. Nyugaton inkább hózáporok, keleten egy összeáramlás mentén lehet még lokális havazás, havas eső.

A délies szél mindenütt északira, északnyugatira fordul, éjszaka főleg az Észak-Dunántúlon erősödik meg. Szombaton a szélcsatornában erős lesz az északnyugati szél, illetve a hegyvidéki tájakon viharos erejű széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -1 és +5 fok között alakul” – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Kiemelt kép: MTI – Balázs Attila)