Viharos széllel érkezett a csontig hatoló, extrém hideg: akár 100 km/h-s lökések is várhatóak az ország ezen részein

Éjszaka megérkezett a sarkvidéki eredetű, csontrepesztő hideget hozó, fagyos levegő. Sajnos igen nagy erejű szél szállította ezeket az extrém hűvös légtömegeket, erre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat is a Facebook oldalán:

“Több helyen viharossá fokozódó északnyugati, északi széllel éjszaka betört a fagyos levegő! Mivel az elmúlt napokban sok eső hullott, emiatt a hirtelen bezúduló hideg levegő hatására sokfelé lefagytak az utak, járdák, amelyre sok helyen néhány centiméteres friss hóréteg is hull(ott), amit a szél többfelé hord! Emellett (főként északkeleten) ónos eső is előfordul(t)!

Télies útviszonyokra kell számítani, közlekedjünk óvatosan, vigyázzunk magunkra és egymásra is!

Délutánig a Dunától keletre többfelé kell változó intenzitású havazásra számítani. A délután folyamán azonban már kevesebb helyen havazhat, sőt ekkor már inkább hózáporok lehetnek. A frissen lehullott havat a szél hordhatja, hófúvás is lehet.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében az északnyugati szelet, illetve az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) pedig az északkeleti szelet kísérhetik nagy területen erős, viharos széllökések (jellemzően 60-85 km/h).

Főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb lökések (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon, elsősorban az északkeleti megyékben, illetve a Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell, különösen északkeleten akár erősebb hófúvás is kialakulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a reggeli órákban áll be, dél körül -7 és -1 fok közötti hőmérséklet valószínű, délkeleten a kevésbé hideg értékekkel. Egyébként a Dunántúlon rövidebb-hosszabb napos időszakok is várhatóak, a Dunától keletre azonban még erősen felhős vagy borult marad az ég estig.”

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!