Új fejlemény Liu Shaolin Sándor elvett aranyérme ügyében

Azon a napon, amikor az 1000 méteres elődöntőket és döntőket rendezték a férfiaknál gyorskorcsolyában, feltűnően sok kizárás volt.

Itt zárták ki a mi versenyzőnket, Liu Shaolin Sándort is, annak ellenére, hogy a döntőben elsőként ért célba.

A dél-koreaikanak az összes versenyzőjét kizárták, már az elődöntőben. Eddig úgy volt, hogy ők is megfellebbezik ezeket a döntéseket, most azonban új hír érkezett ezzel kapcsolatban.

A dél-koreaiak mégsem fordulnak nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyén történt bíráskodással kapcsolatban.

Az ázsiai ország olimpiai bizottsága vasárnap jelentette be, hogy elvetette a fellebbezés ötletét, miután egyeztetett a sportolókkal és az edzőkkel.

Az indoklás szerint ennek elsődleges oka, hogy Hvang Te Hont és Li Dzsune Szeót nem a fináléban büntette meg a zsűri szabálytalanság miatt, hanem az elődöntőben, így nem lehet arra hivatkozni, hogy a versenyzők dobogóra állhattak volna.

A február 7-i versenyen nemcsak a dél-koreaiak, hanem a magyarok szerint is tisztességtelen volt a bíráskodás.

Liu Shaolin Sándor elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, csakhogy a zsűri két szabálytalanság miatt sárga lappal büntette, azaz az egész mezőny végére sorolta őt.

A döntés értelmében az eredetileg második hazai versenyző, Zsen Ce-vej lett az aranyérmes.

Az ügy kapcsán a magyar csapat óvott, de azt elutasították, ezt követően pedig a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség közös levélben fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz Liu Shaolin kizárása kapcsán.

Az, hogy a dél-koreaiak végül nem fellebbeznek, valószínűleg tovább csökkenti az esélyét annak, hogy a sportdöntőbíróság végül bármit változtasson Sanyi elvett aranyérme kapcsán.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI, kiemelt kép: MTI – Kovács Tamás)