Több üzlet nem látja szívesen az időseket a nekik fenntartott vásárlási idősávon kívül, pedig nem korlátozhatnák őket

A héten bevezetett vásárlási idősávokat néhány üzlet szigorúbban alkalmazza az előírtnál. Az idősek ugyanis nemcsak az ő védelmükre kialakított vásárlási sávban, hanem azon kívül bármikor, a teljes nyitvatartási időben vásárolhatnak.

Mégis, vannak olyan üzletek, melyek a sávjukon kívüli időpontokban nem szívesen látja az időseket, pedig nem korlátozhatnák azt, hogy a 65 év felettiek mikor vásároljanak.

Az MTI az alábbi tudósítást közölte a témával kapcsolatban.

“Tavaszi mintára több üzletben az előírtnál szigorúbban alkalmazzák a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a héten bevezetett vásárlási idősávokat. Akad vegyesbolt, amely az idősek délelőtti két óráján kívül már nem vagy nem szívesen fogad veszélyeztetett korú vevőket, ám ez jogellenes – írta a szombati Magyar Nemzet.

A lap szerint míg a fiatalok alkalmazkodnak a 65 év felettiek “előjogaihoz”, az érintett korosztály az első adventi hétvé­géig a vártnál kisebb arányban fogta vissza délutáni látogatásait a zsúfoltabb helyeken.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felidézte a Magyar Nemzetnek, hogy a rendelet hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között kizárólag a 65 év felettieknek engedi meg a vásárlást a napi fogyasztási cikkeket, élelmiszereket árusító üzletekben és a patikákban, másként viszont nem korlátozza az idősebbek bolti látogatásait.

Jogellenes, ha az üzemeltető megtagadja a belépés lehetőségét a 65 év felettiektől – hangsúlyozta, hozzátéve: a szabad vásárlás lehetősége ellenére azt javasolják, hogy a védett korosztály tagjai a délelőtti idősávon kívül csak elkerülhetetlen esetben keressék fel az üzleteket, amelyekben karácsonyig egyre nőhet a vevők száma.

Azt is mondta, hogy fegyelmezettebb lett a lakosság a kereskedelemben. Többen vásárolnak egyedül, és terjed a gumikesztyű használata is – közölte Bubenkó Csaba.”

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)