Tévedésből ítélték halálra, mégis ő volt a legboldogabb ember a halálsoron: szívbemarkoló az ok, miért mosolygott az őrökre

A jámbor, ám nagyon csekély értelemmel bíró Joe Arridy mindig is igen befolyásolható volt. A jó szándékú fiatalembert bárki rá tudta kényszeríteni, hogy azt mondja vagy tegye, amit az ezzel visszaélő kívánt.

Joe szellemi fogyatékos volt, mindössze 46-os IQ-ja volt, ezért könnyű volt őt manipulálni is, és a halál fogalmát sem értette meg igazán.

Dorothy Draint szülei 1936. augusztus 15-én éjszaka holtan találták a szobájában, valaki egy baltával vagy fejszével vágta fejbe a lányt. Húgát, Barbarát, szintén fejbe vágták, de ő csodával határos módon túlélte a támadást.

A kegyetlen bűntény hatalmas sajtóvisszhangot keltett, és nagy nyomást gyakorolt a rendőrségre. Közben két másik nő is arról számolt be, hogy egy férfi megtámadta őket a Drain család otthonának közelében.

George Carroll seriff megkönnyebbült, amikor a rendőrök néhány nap múlva előállították a 21 éves Joe Arridyt, mint gyanúsítottat.

A rendőrök gyakorlatilag a szellemi fogyatékos férfi szájába adták a beismerő vallomást, és bár sok részlet nem volt világos, és idő közben egy másik gyanúsított, Frank Aguilar, is előkerült, a bíróság végül mindkét férfit halálra ítélte.

Amikor kimondták az ítéletet, úgy tűnt, Joe-t sokkal jobban érdeklik a játékvonatai, mint a halálos ítélet. Nyilvánvaló volt, hogy nem fogta fel, mi történik vele, és a börtönben, a kivégzésre várva is leginkább csak a játékaival foglalkozott. Roy Best, az egyik őr azt mondta róla, hogy „ő a legboldogabb ember a halálsoron”. Amikor megkérdezték, mit szeretne enni az utolsó vacsoráján, Joe fagylaltot kért.

1939. január 6-án, miután kedvenc játékvonatait átadta egy másik fegyencnek, Joe Arridyt a gázkamrába vitték. Miközben az őr a székhez kötözte őt, Joe rámosolygott. A kivégzés gyors és problémamentes volt, de az őr, aki a székhez kötözte az elítéltet, sírva fakadt.

Joe ügyvédje, Gail Ireland, petíciót írt a Coloradói Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben ez állt: „sok időbe fog telni, amíg Colorado állam lemossa magáról a szégyent, ha ezt az embert gázkamrába küldik.”

Végül 2011-ben, Bill Ritter coloradói kormányzó posztumusz kegyelmet adott a férfinak. Az akkori vizsgálat kiderítette, hogy nem csupán, hogy kikényszerítették, pontosabban fogalmazva: szájába adták a vallomást, de Joe Arridy még csak nem is tartózkodott a gyilkosság idejében a kérdéses helyszínen.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: twice)