Szijjártó megmutatta, mit jelent az, hogy déli határunk „folyamatos ostrom alatt áll:”

Magyarország készen áll arra, hogy részt vegyen abban a közös határvédelmi erőben, amely a szerb-északmacedón határt védené az illegális bevándorlók ellen, és jelentős hozzájárulást adjon mind a határőrök, mind technológia szempontjából ahhoz, hogy a határt a lehető leginkább meg lehessen védeni – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

A magyar tárcavezető a szerb pénzügyminiszterrel, külügyminiszterrel, valamint belügyminiszterrel, illetve az osztrák külügyminiszterrel és belügyminiszterrel tárgyalt a szerb fővárosban az illegális migrációt érintő kérdésekről.

Kiemelte: a három ország eddig is segítette egymást, de eddig csak néhány tucatnyi határőr vett részt ebben, a migránsok számának növekedése miatt azonban egyértelművé vált, hogy az együttműködést új dimenzióba kell helyezni.

„Nagy, erős és hatékony határvédelmi erőt kell létrehoznunk közösen annak érdekében, hogy Szerbia és Észak-Macedónia határát meg tudjuk védeni, és Magyarország készen áll ezen közös határvédelmi erőhöz a lehető legnagyobb mértékben hozzájárulni” – szögezte le.

Kifejtette: Magyarország kettős nyomás alatt áll, hiszen az Ukrajnában zajló háború miatt keletről folyamatosan érkeznek a menekültek – eddig mintegy másfél millióan -, miközben a déli határ is „folyamatos ostrom alatt áll”.

Hozzátette: a számok elképesztő módon megnőttek, és a 2015-ös adatokat idézik. Idén már 195 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, míg tavaly ugyanebben az időszakban alig 85 ezret, 2018-ban pedig ötezret.

Szijjártó Péter szerint a migrációt kiváltó okok egyáltalán nem enyhültek, inkább sokkal súlyosabbá váltak, „hiszen Brüsszel migrációpárti politikájához most még sajnos hozzáadódik a háború és a szankciók okozta globális gazdasági visszaesés és a világélelmezési válság”.

Közölte: ezért arra lehet számítani, hogy a számok tovább nőnek, és a migrációs nyomás még súlyosabb lesz. Hozzátette, hogy míg korábban a földközi-tengeri útvonal volt a legzsúfoltabb, mára a nyugat-balkáni szárazföldi útvonal vált a legforgalmasabbá.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)